Marcel Houben

Partner

T.  +32 2 747 40 05
F.  +32 2 304 81 13
M. +32 475 24 52 87
marcel.houben@peeters-law.be

Rechtsgebieden

Arbeidsrecht

Sociale Zekerheidsrecht

Herstructureringen

Sociale verkiezingen


Marcel Houben is gespecialiseerd in Belgisch, Europees en internationaal individueel en collectief arbeidsrecht en sociale zekerheidsrecht.

Sinds zijn inschrijving aan de Balie van Brussel in 1977, behandelt hij alle aspecten van het individueel en collectief arbeidsrecht en het sociale zekerheidsrecht, zoals o.a. de organisatie van het arbeidsrechtelijk en sociaal zekerheidsstatuut van internationale werknemers en managementspersoneel en van internationale detacheringen, het opzetten van tewerkstellingsstructuren en alternatieve samenwerkingsverbanden.
Hij onderhandelt en redigeert op maat gemaakte arbeidsovereenkomsten, bijzondere clausules,  arbeidsreglementen en handleidingen voor het personeel.

Hij onderhandelt en organiseert minnelijke regelingen voor  complexe individuele ontslagen. Hij vertegenwoordigt zijn cliënten in collectieve onderhandelingen, maakt collectieve arbeidsovereenkomsten op en adviseert daaromtrent. Hij begeleidt zijn cliënten met betrekking tot de arbeidsrechtelijke aspecten van fusies, overnames, sluitingen van ondernemingen en collectieve ontslagen, de betrekkingen met de vakbonden en de werking van de organen die het personeel vertegenwoordigen op ondernemingsvlak.

Hij verdedigt zijn cliënten voor de Belgische arbeidsgerechten.

Vooraleer hij advocaat werd bij de Brusselse Balie, was hij assistent aan het Instituut voor Arbeidsrecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Leuven, waar hij, naast zijn lesopdrachten in arbeidsrecht, belast was met een onderzoeksproject over de minnelijke oplossing van individuele en collectieve arbeidsgeschillen.

Vooraleer hij bij Peeters Advocaten toetrad als partner , was hij partner bij Oppenheimer, Wolff & Donnelly en vervolgens bij Simmons & Simmons, waar hij hoofd was van de praktijk arbeidsrecht van het kantoor te Brussel.

Opleiding

Licentiaat in de rechten (Katholieke Universiteit Leuven, 1972)

Master of Laws (Southern Methodist University, Dallas, Texas, 1976)

Talen 

Nederlands, Frans, Engels

Lidmaatschap

European Employment Lawyers Association (EELA)

Publicaties

De toepasbaarheid van het arbeidsrecht in multinationale arbeidsverhoudingen, in: Arbeidsrecht: een confrontatie tussen theorie en praktijk, p. 9-30, 1993, Maklu (Antwerpen – Apeldoorn);

Arbeidsrechtelijke en sociaal-zekerheidsrechtelijke aspecten van herstructurering, in: Voorlichting van adolescente bedrijven, p. 161-242, 1995, Roularta (Roeselare);

Business restructuring issues in Belgium, in: Global Business Workforce Restructuring, p. 11-28, 2004, Kluwer Law International (Den Haag);

(Schijn)zelfstandigen: vervagende grenzen van het arbeidsrecht, in: Liber amicorum Prof. Dr. Othmar Vanachter, p. 97-114, 2009, Intersentia (Antwerpen – Oxford).

   
  Leo Peeters  
  Alain De Jonge  
Marcel Houben  
  Griet Verfaillie  
  Lynn Pype  
  Leila Mstoian  
  Mathieu Maniet  
  Vincent Brouwers  
  Ann Vranken  
  Nathalie Driscart  
  Anja Trullemans